Luukku 9: Neulottu pallo joulukuuseen

Neuloosi taitaa olla äitynyt melko pahaksi siinä vaiheessa kun joulukuusen pallotkin on itse neulottava. No mutta, jokainen kuusihan ehdottomasti kaipaa koristeekseen palloja.

pallot_pien

Koko: halkaisija n. 6,4cm,  paino vanuineen n. 15 g.
Materiaali: Novita Nalle-lankaa, vanua täyttämiseen (tai valmis pallo) (isommalla langalla ja puikoilla saat isomman pallon, eli melkein mitä vain lankaa voi käyttää)
Työvälineet: 2,5 mm sukkapuikot
Ohje: oma, ks. alla.

Hain pallojen tekoon ensin hieman osviittaa netistä ja sitten aloin soveltaa omin päin. Tässä oma versioni:

Ohje

Pallo neulotaan neljällä sukkapuikolla.

  • Luo 9s, eli kolme per puikko.
  • Lisää joka toisella kerroksella 2s per puikko kunnes silmukoita on 17s per puikko, eli 51 silmukkaa. Silmukoiden lisäykset (ja myös vähennykset) tein aina puikolla toiseksi ja toiseksiviimeiseksi.
  • Neulo lisäämättä 13 kerrosta. (Tässä kohtaa voi olla hyvä hetki kiristää aloituslenkki neuloen sekä päätellä lanka.)
  • Vähennä joka toisella kerroksella 2s per puikko kunnes silmukoita on 9 (jos käytät täytteenä valmista palloa, laita pallo työn sisälle siinä vaiheessa kun olet tehnyt kahdet vähennykset, eli puikoilla on 13s per puikko. Jos käytät vanua, kannattaa täyte laittaa ennen viimeistä vähennyskerrosta).
  • Pujota lanka viimeisten silmukoiden läpi ja kiristä.
  • Tee ripustuslenkki. Itse pujotin kaksinkertaisen langan viimeisten silmukoiden läpi ja tein langoilla ripustuslenkin palmikoimalla neljän langan palmikkoa (ja kokemuksen syvällä rintaäänellä: jos et ole tehnyt hetkeen palmikkoa, tee harjoittelut johonkin muualle 😀 ).

Hieman perfektionismiin taipuvaisena silmääni olisi hivellyt täydellisen pyöreä pallo, jonka olisi saanut aikaan käyttämällä täytteenä valmista palloa. Loppujen kerrosten neulominen pallon päälle oli kuitenkin sen verran epämiellyttävää, että totesin vähän muhkuraisemman pallon olevan oikeastaan varsin kaunis :).

Näitä oli omalla tavallaan ihan mielenkiintoinen tehdä. Silmukoiden lisäykset ja vähennykset eivät edelleenkään ole ihan mun juttu, mutta joku viehätys tässäkin nyt kuitenkin oli.

Väritystä muuttelemalla näistähän sais mitä erilaisempia ja persoonallisempia. Vielä kun hallitsisi kirjoneuleen niin näitähän syntyisi vaikka minkälaisia (oma mielikuvitus alkoi juuri kehitellä erilaisia K-18-huumoripalloja… olisikohan tässä riittävän hyvä syy opetella se kirjoneule 😀 😀 )

PS: Olen unohtanut mainostaa: instassa jouluisia tuotoksia näiden kalenterin ideoiden pohjalta olisi kiva laittaa merkinnällä #käsintehtyäjoulua

Jätä kommentti