Luukku 10: Virkattu pipariukko

Joulukuuseni kaipaa ehdottomasti pipariukkoa. Mutta koska sellainen aito piparkakkuversio ei tässä taloudessa ole kovin pitkäikäinen, parasta virkata sellainen kesto-versio.

pb196583-vaalea-piparinen-800

Koko: korkeus 8,5 cm, leveys 8 cm, paino 8 g
Materiaali: Sopivan väristä lankaa, itse käytin Järbo Garnin 8/4 -puuvillalanka (virkkauksessa käytin koukkua nro 2,5) sekä Järbo Garnin Mio-merinovillalanka (virkkauksessa 3mm puikko)
Työvälineet: lankaan sopiva koukku (n. 2,5-3 mm)
Ohje: Drops Gingy-piparkakkumies

 

Tuo Gingy-pipariukon muoto vaikutti heti ensinäkemältä oikein hauskalta. Ohjeen mukainen 15cm korkea ukko kuulosti kuitenkin minun kuuseeni jotenkin… suurelta. Lähdinkin kokeilemaan yksinkertaisesta langasta tehtyä versiota.

Langat valitsin käytännössä värin perusteella. Kokeiluun menivät Järbo Garnin 8/4 -puuvillalanka sekä Järbo Garnin Mio-merinovillalanka. Koristelut ja ripustuslenkin tein Järbo Garnin 8/4 -puuvillalangasta.

Kokeilin itse asiassa myös seiskaveikkapaksuista Pirta Sukkalankaa. Siitä olisi tullut mielestäni turhan suuri pipariukko, joten jätin työn kesken jo ihan alussa.

Sekä 8/4-puuvillalanka että Mio-lanka sopivat tähän ihan hyvin kokonsa puolesta (hieman yllättäen molemmista pipariukoista tuli samankokoiset). Puuvillalankaa oli mukava virkata, mutta osasten yhdistäminen oli hieman kenkkua. Villalangasta taas yhdistely oli kivaa kun lanka jousti, mutta itse virkkaaminen ja päättely vähän ikävämpää.

Ohjeessa oli mielestäni sellainen hassuus, että siinä yhtäkkiä alettiin puhua etu- ja takaosien yhdistämisestä, vaikka missään ei varsinaisesti puhuttu kahden kappaleen virkkaamisesta. No mutta, eihän tuo mitään kovin suurta päättelyä lopulta vaatinut.

Ja vinkkinä tuohon koristeluun, että ei kannata tehdä niinkuin minä. Eli tehdä koristelua silleen suurpiirteisesti sinne päin ja sitten perfektionistikriiseillä lopputuloksesta että napit eivät ole ihan keskellä. Nyyh.

Noin yleisesti tämä ohje meni minulla sellaiseen työ tekijäänsä palkitsee -luokkaan. En voi sanoa nauttineeni tuosta työstämisestä, työvaiheita oli paljon (pelkästään yksi piparkakun palanen tehtiin neljässä osassa, sitten vielä koristelu ja yhdistäminen). Aikaakin kului lopulta tovi jos toinenkin. Mutta onhan tuo veikeän näköinen

pb196618-piparit-pien

 

Jätä kommentti